Borås CottonCarpe Diem BedsClassic Textiles of SwedenCPH LivingCura of SwedenCuraFormCuraSömnEkensFamilonHildingHilding AndersHöie of ScandinaviaJensenKarmaKosta LinnewäfveriLord NelsonMille NottiNorsk DunOutlastRecycled by WilleSundTemprakonTempurTuriformVarnamo of SwedenViking

Cura of Sweden


Cura of Sweden - Tyngdtäcken för ökad sömnkvalitet och mer energi

Tyngdtäckets funktion bygger på DPTS och SI. DPTS står för Deep Pressure Tissue Stimulation, dvs att våra kroppsvävnader svarar på tryck, som t.ex. vid massage. SI, Sensory Integration, är en teori som lades fram redan 1968 av Dr. Jean Ayes, en arbetsterapeut. Teorin går ut på att kroppen har olika intrycksmottagare, vilka tar emot intryck från dels de vanliga sinnena lukt, smak, syn och hörsel: dels mindre kända sinnen som taktila, vestibulära och proprioceptiva.

Det proprioceptica sinnet använder vi t.ex. när vi biter ihop tänderna hårt, och det vestibulära sinnet använder vi när vi rör oss konstant. Det taktila sinnet är det som uppfattar beröring och tryck.

Sinnena skickar intrycken till mottagarna i kroppen, vilka vidarebefordrar dem till hjärnan. Hjärnan organiserar, bearbetar och tolkar intrycken och reagerar på dem, t.ex. genom att skicka ut motoriska signaler eller frigöra hormon.

Genom att kombinera SI och SPTS kan man ge sinnena intryck som manipulerar hjärnan. Detta används hela tiden inom handeln. Vi känner lukten av nybakat bröd och blir sugna på att köpa färska bullar. Vi ser en t-shirt med ett gulligt tryck och frestas att köpa den. På samma sätt kan man påverka hjärnan att frigöra sovhormon, genom att förse den med rätt sorts intryck.

Inom vården provade man att ge patienter med sömnsvårigheter intryck som skulle få hjärnan att uppfatta situationen som trygg och behaglig, för att frigöra må-bra-hormon som Oxytocin och sömnhormon som Melatonin. Oxytocin skapas naturligt i kroppen vid hudkontakt. En varm, omslutande kram är därför ett lätt sätt att fylla oss med glädje och lugn. Det är DPTS som verkar. Det djupa trycket mot våra vävnader påminner hjärnan om hur vi upplevde trygghet och lugn som små barn, när våra föräldrar kramade oss. Vi kanske inte minns detaljer, men hjärnan kommer ihåg den behagliga känslan, vilket triggar den att frigöra hormon som ska återskapa de känslorna.

Hur skapar man då en produkt som kramas? Inom vården kom man fram till att det mest användbara vore att skapa ett täcke som innehöll tyngder, t.ex. kedjor, eftersom detta skulle få täcket att sluta sig intill kroppen och följa med i varje rörelse, anpassa sig till varje ny ställning, samtidigt som tyngden skapade djupa trycket som fick musklerna att slappna av.

Till en början använde man sig av kedjor som fyllning i täckena, senare fann man nya sätt som gav ett jämnare tryck över hela kroppen, vilket är vad man strävar efter för att få maximal effekt. Idag kan fyllningen bestå av kedjor, bollar, glaspärlor eller specialbehandlad textil.

Vården kan förskriva tyngdtäcken som en kognitiv behandlingsmetod för patienter med sömnstörningar. I och med att det inte har några negativa biverkningar, används det som det första steget i behandling av barn med sömnproblem, innan man provar mediciner.

17 av 21 landsting kan förskriva tyngdtäcken, och användningen har ökat under de senaste decennierna. Mellan 2009 och 2011 ökade antalet förskrivningar av tyngdtäcken med 240%, vilket gjorde det till det 3:e mest förekommande förskrivna hjälpmedlet 2009-2011.


Startsida › Varumärken › Cura of Sweden
Standardvy | Byt till Mobil vy